VVS- och fastighetsprogrammet
Programmet för dig som vill arbeta med tekniska system i byggnader för värme, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice.
Se Skolverkets film om VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med tekniska system i byggnader för värme, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice.

Du lär dig om installation, felsökning, reparation, drift, underhåll, reglerteknik och energioptimering. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du lär dig också förvalta och underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du fördjupar dina kunskaper om hur man använder resurser effektivt för att spara energi och ta hänsyn till miljön.

Programmet har fyra inriktningar:

 • Fastighet
  Du lär dig om service, drift, underhåll, uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar och funktioner hos system med tillhörande komponenter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.
 • Kyl- och värmepumpsteknik
  Du lär dig om installation, service, drift och underhåll av till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kylmontör eller kyltekniker.
 • Ventilation
  Du lär dig om service, drift, underhåll, mätning och injustering. Du får också lära dig funktionen hos olika ventilationssystem och felsökning i olika ventilationssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel ventilationstekniker.
 • VVS
  Du lär dig om installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel montör inom VVS, industrirör eller isolering av tekniska installationer.

Programmet finns på följande skolor inom familjen Helsingborg: Praktiska gymnasiet Helsingborg, Akademi Båstad gymnasium, Helsingborgs lärlingsgymnasium, Rönnowska skolan, Impius gymnasium

Vanliga frågor och svar

Det finns stora möjligheter till flera yrkesval såsom VS(Vatten och sanitet)-montör som är byggbranschens bäst betalda arbetskraft, sprinklermontör som jobbar med brandsäkerhet i byggnader och som också är en välavlönad yrkesgrupp. Man kan också arbeta som fastighetsskötare som är ett varierande arbete med många sociala kontakter.

En dag på VF-programmet kommer innebära att ni arbetar med många olika moment, både teoretiskt och praktiskt.

Ja, eleverna har 15 veckors praktik (APL) under år två och tre. Eleverna får då en handledare på ett företag som utbildar eleverna inom ämnena som eleverna har studerat både teoretiskt och praktiskt på skolan. Se länk: https://www.youtube.com/watch?v=-0MnntiFhPE

Ja, det kan man! I tvåan och trean väljer man att läsa högskoleförberedande kurser som till exempel svenska 2 och 3, engelska 6 och matematik 2. Vi har många elever som efter studenten studerat vidare till VVS-ingenjörer.

Som fastighetsskötare kommer du ett varierande och socialt arbete med mycket frihet under ansvar. Se länk för mer information: https://www.youtube.com/watch?v=tdlCMPt2PPk

Titta gärna på vår film för att få en bild av vad vår utbildning kan ge dig. Se länk https://www.youtube.com/watch?v=EZf8oxWeKvk

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window