Välkommen till vår värld. Här ryms både hotell, restaurang och turism. Vi bjuder på upplevelser genom syn- och smak. Hos oss får du prova på olika arbetsuppgifter som ingår i branschen. Utmana dig och se hur snabbt du kan utföra olika arbetsuppgifter utan att spilla eller snubbla. Du möter både yrken som receptionist, städerska, kock, bartender och serveringspersonal.
Prova-på-aktiviteter
- Spring lika fort som världens snabbaste maratonlöpare
- Jägarvila- tävling där pris skickas efter 2 dagar
- Mästarnas mästare- nattduellen
- Da Vinci koden
- Gissa kryddorna
- Bygg högsta tornet av pappmuggar
- Vispa maräng
- Namnge drinken- tävling där bästa förslaget får en vinst (pågår under båda dagarna och vinsten skickas hem)
- Bädda säng på tid – tävling!
- Testa på att springa med glas på en bricka- tävling
Yrkesroller
- Kock
- Servitör/servitris
- Receptionist
- Hotellchef
- Husfru
- Bartender
- Bagare och konditorer
- House keeping
- Guide
- Eventvärd
Företag
- Clarion Grand Hotell
- Good Morning Hotell
- Hbg Marathon
- Kullabergsguiderna
- Maryhill Estate
- Scandic Oceanhamnen
- SeaU
Vad gör man inom de olika yrkena
Receptionschef
- Personalansvar – bemanning och schemaläggning
- Ansvar för beställningar
- Ansvara för att den dagliga driften i en sport och spareception med dess tillhörande ytor
- Ansvara för att våra gäster blir bemötta på allra bästa sätt
Hotellreceptionist
Hotellreceptionister ger service, sköter administration och arbetar för att gästerna ska trivas under sin hotellvistelse.
Hotellreceptionister arbetar med att checka in gästerna, sköta bokningar, svara på frågor och på andra sätt ge service till gästerna på hotell. Arbetsuppgifterna handlar i grunden om att få gästerna att trivas, oavsett om det är ett litet pensionat eller ett stort hotell. Som receptionist möter du många människor och det är viktigt med bra bemötande.
Servitör och servitris
Servitör och servitris tar upp beställningar, ger råd och serverar mat och dryck till gäster och är restaurangens ansikte utåt.
Servitör och servitris tar emot gästerna, tar upp beställningar och serverar mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och vilka drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service och få dem att känna sig bekväma är mycket viktigt. Serveringspersonalen är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är målet med arbetet.
Husfru
Huvudsakliga arbetsuppgifter:
- Personalplanering – bemanning, rekrytering. Driftsledningen av det dagliga arbetat på avdelningen
- Göra beställningar, ha kontakt med tvättleverantören. Kontrollera städade rum innan ankomst
- Se till att husförråd & övriga förråd är påfyllda och har god ordning. Alla övriga förekommande arbetsuppgifter och problemlösningar inom avdelningen
Hotelldirektör
Som Hotel manager arbetar du i en ledande roll inom turism och besöksnäringen. Du har omväxlande arbetsuppgifter och dessa varierar beroende på din arbetsplats. I de dagliga arbetsuppgifterna ingår det att ta hand om de olika delarna av verksamheten inklusive marknadsföring, försäljning, ekonomi och personalfrågor.
Kock
Kockar lagar mat på restaurang eller i storkök. Ett yrke med mycket planering, förberedelser och kreativa inslag.
Smaker ska kombineras och maten presenteras på ett tilltalande sätt. Hygien och kunskap om de råvaror som används är viktigt. I perioder kan det vara högt tempo i köket och som kock är det bra att trivas även när det är mycket att göra.
Bartender
En bartender blandar drinkar och serverar drycker till gäster. Att ge god service är en viktig del av arbetet. Gästerna ska bemötas på ett trevligt sätt och kunna få råd vid beställningar. Arbetet kan tidvis vara intensivt. Det är också viktigt att ha ett gott omdöme eftersom alkohol ska serveras på ett ansvarsfullt sätt.
Bagare och konditor
Bagare och konditorer bakar allt från matbröd, bullar och tårtor.
Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att vara kreativ, men samtidigt vara stresstålig och ha god förmåga att organisera sitt arbete.
Eventvärd
Som Eventvärd inom försäljning, guest relations och event får du planera olika aktiviteter och upplevelser inom besöksnäringens olika verksamheter. Under utbildningen får du färdigheter i att kommunicera, bemöta, ge service till gäster och kunder i olika situationer utifrån behov och förväntningar.
Guide
Som guide är du specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Du tycker om att förmedla din kunskap på ett pedagogiskt sätt, att prata inför en grupp och du är bra på att ha koll på gruppen så att alla hänger med. Du behöver vara beredd att svara på frågor och lösa problem som kan uppstå under en guidning.
Konferensvärd
Konferensvärdens / värdinnas arbetsuppgifter kan innefatta olika typer av service kring konferenserna såsom till exempel påfyllning av material, kopiering, diskplock, viss städning, teknisk hjälp, servering av fika och lunch och detaljplanering kring genomförandet av konferenser.
Före gästernas ankomst stämmer du av detaljer som till exempel vilka hjälpmedel man vill ha i lokalen, hur lokalen ska vara möblerad eller hur dags måltiderna ska serveras. Om du arbetar på en dagkonferensanläggning kan det även ingå att boka hotellrum till konferensdeltagarna.
Frukostvärd
Frukostvärdinna är ett serviceyrke som passar dig som är morgonpigg, brinner för service och alltid sätter gästernas välbefinnande i centrum samt gillar att arbeta självständigt i ett fartfyllt tempo.
Arbete som frukostvärdinna kan kombineras med andra arbetsuppgifter, t.ex med att bemanna receptionen eller städa hotellrum.
Det förekommer att man blir säsongsanställd som frukostvärdinna och sedan blir erbjuden att jobba extra vid storhelger.
Spa medarbetare
I rollen som SPA-medarbetare tillhandahåller du en god service, besvarar gästernas frågor om Spa- och Relax företaget och genom att hålla rent och snyggt ser du till att gästerna får en minnesvärd och avkopplande upplevelse som de längtar tillbaka till.
Andra uppgifter i tjänsten som SPA-medarbetare kan vara försäljning av drycker och lättare tilltugg samt att svara i telefonen och bokar in behandlingar samt hjälpa dina kollegor i den dagliga driften av SPA.
Hovmästare
En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.
Som hovmästare tar du emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Du tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.
Hovmästaren tar emot restauranggästerna när de kommer, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergier. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del hovmästare arbetar dagtid men oftast har du schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.
Restaurangchef (med lägre svårighetsgrad) arbetar med följande:
- planerar, leder och samordnar verksamheten inom det egna ansvarsområdet
- följer upp och utvärderar verksamheten mot uppsatta mål
- vidtar eller föreslår åtgärder vid avvikelser
- bedömer medarbetarnas arbetsinsatser och rekryterar nya medarbetare
- utreder organisations- och arbetsformer, resurskrav och utbildningsbehov
Restaurangchef (med högre svårighetsgrad) arbetar med att:
- utarbeta förslag till policy och strategier samt metod och teknik för genomförande och uppföljning av verksamheten och dess resultat
- gör prioriteringar och omdisponeringar
- beslutar om åtgärder
- svarar för organisations- och arbetsformer
- ansvarar om personalutveckling
Hotellstäderska
Städpersonal på ett hotell brukar traditionellt kallas för ”hotellstäderska”, för att det förr i tiden oftast var kvinnor som jobbade som hotell-städ-personal.
Städpersonal på hotell tillhör Housekeeping / lokalvårdar-avdelningen och kan ha arbetstitel våningspersonal. I arbetsuppgifterna ingår städning av hotellrum samt allmänna ytor. Du arbetar främst dagtid, både på vardagar och ibland även helger.
Många hotellstädjobb är tillfälliga säsongsanställningar.
Konferencier
Konferencier är en talare, programledare, en moderator eller värd/värdinna, som gör att gästerna känner sig välkomna och får relevant information.
Som konferencier måste man kunna visa engagemang och intresse för den verksamhet som man representerar samt ha förmåga att skapa en trevlig helhetsupplevelse för gästerna.
Som konferencier kan man ibland behöva spela olika karaktärer och det är därför mycket fördelaktigt om man har någon form av teaterutbildning och/eller erfarenhet av teater eller showbusiness samt scenvana.