Naturvetenskapsprogrammet
Programmet för dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen och frågor.
Se Skolverkets film om naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av naturvetenskapliga ämnen och frågor.

Du utvecklar dina kunskaper om sammanhang i naturen, livets villkor, fysikaliska fenomen, kemiska processer och matematik. Du lär dig om modeller som utvecklas i samspelet mellan experiment och teori. Du studerar naturvetenskapens idéer och teorier som delar av historien och aktuell forskning. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom naturvetenskap, matematik, teknik och samhällsvetenskap på högskolan.

Programmet har två olika inriktningar:

  • Inriktningen naturvetenskap ska ge fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik.
  • Inriktningen naturvetenskap och samhälle ska ge kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.

Jag valde att gå naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur eftersom jag gillade matte och naturämnena. Det innebär att man måste plugga mycket så man borde vara intresserad av naturämnena och framför allt matte. Jag valde även natur-natur med tanke på att jag i framtiden vill bli arkitekt.
Alva Vilhelmsson

Jag valde NatNat för att jag gillade ämnen som fysik men fysik på gymnasiet är mycket mer fokuserat runt matematik än grundskolans fysik. För dem flesta innebär det även mycket plugg för att nå de högre betygen, vilket kan vara jobbigt för vissa. Jag är fortfarande osäker vad jag vill göra efter gymnasiet, det är därför tur att jag valde NatNat vilket ger mig väldigt många val efter gymnasiet.
Jonathan Stoltz

Jag valde NatSam då jag både ville veta mer om SO-ämnena och fastnade inte riktigt för NO-ämnena. Om du känner som jag, eller kanske vill ha en blandning av SO och NO ämnen så ger samhällsinriktningen många valmöjligheter, exempelvis journalist, lärare eller biomedicinsk analytiker. Jag är en person som gillar att diskutera och ställa frågor kring hur samhället fungerar, mer specifikt hur samhället påverkar varje individ. Med tanke på att jag i framtiden vill bli psykolog så var NatSam rätt inriktning för mig. Jag kan analysera hur folk tänker i samhällskunskap, och samtidigt få reda på hur det psykiska påverkar det fysiska i biologi. Relaterar du till detta så rekommenderar jag starkt att välja NatSam.
Movses Boyajian

Jag valde natur med inriktning samhälle för att jag tycker om historia och samhällskunskap mycket, men samtidigt ville jag ha en större fördjupning i de naturvetenskapliga ämnena. Därför var den här inriktningen perfekt för mig! Det är en bra blandning av det jag tycker är roligt. Natur-samhälle är också en bra inriktning om man vill ha väldigt bred utbildning som ger behörighet till många olika högskoleutbildningar. I framtiden vill jag bli barnmorska. Natur-samhälle har gett mig behörighet till att bli det samtidigt som det har gett mig nya perspektiv tack vare det samhällstänket som jag lärt mig här. Det är något som är väldigt viktigt när man jobbar inom vården tror jag.
Celia Fridehjelm

Vanliga frågor och svar

Det handlar om att förstå världen och försöka beskriva och förklara den. Till hjälp behöver du kunskap från biologi, kemi, fysik och matematik. Med kunskaper i dessa ämnen och tillgång till olika naturvetenskapliga metoder kan du undersöka, kartlägga och tänka kritiskt kring olika fenomen och företeelser.

Programmet har två inriktningar, Natur-natur och Natur-samhälle. På Natur-natur fördjupar du dig och läser ännu mer matte, fysik, kemi och biologi. På Natur-samhälle breddar du dig istället och läser mer samhällskunskap plus geografi tillsammans med fördjupning i bara ett naturvetenskapligt ämne. Alla måste läsa till nivå 3 i matematiken. Inom inriktningarna finns också en så kallad programfördjupning och den ser olika ut beroende på vilken skola du väljer.

Det är viktigt att du tycker att det är roligt med matte, och att du inte har svårt för det. Tempot är högt i matematiken på NA, och du har mattelektioner nästan varje dag i veckan. Dessutom använder du matten och räknar väldigt mycket också i ämnena fysik och kemi. Eftersom du använder matten också i andra ämnen är det lättare att se sammanhang och det blir roligare.

För det första är kemi, biologi och fysik helt egna ämnen med egna kurser och olika lärare. Dessutom handlar det mycket mer om att räkna i fysik och kemi. På gymnasiet är också laborationer ett större och viktigare inslag, där du lär dig det teoretiska genom att genomföra det i praktiken. När du efterhand kan mer om ämnena är det lättare att se sammanhang och det blir roligare.

Syftet med en laboration kan vara att i praktiken få se och uppleva det man läser om i teorin. Men det kan också vara att träna på att dra slutsatser från dina egna resultat och förhålla dig kritisk till dessa.

Det betyder att du övar dig i att systematiskt undersöka något, att tolka och analysera mätvärden och resultat. Det logiska resonemanget och det kritiska tänkandet är viktigt eftersom det är naturvetarens viktigaste redskap.

Ja alla läser en kurs i moderna språk under det första året. Det finns möjlighet att fortsätta om man vill. Svenska och svenska som andra språk läser du alla tre åren. Engelska läser alla i årskurs ett och två, med möjlighet att fortsätta i årskurs tre.

Om du inte är van vid att plugga hemma efter skolan så behöver du göra det till en vana. På NA är det ett högt tempo i alla kurser så det är viktigt att du hela tiden håller dig i fas och pluggar regelbundet.

Mycket av din tid kommer du att ägna åt dessa ämnen så det är en klar fördel att vara intresserad. Det kan också vara så att du har ett allmänt intresse för ordning, logiskt tänkande och att jobba strukturerat.

NA är ett högskoleförberedande program som ger dig många möjligheter att läsa vidare efter gymnasiet. Framför allt blir du förberedd att plugga vidare inom naturvetenskap, matematik och teknik. Men du kan få behörighet att läsa vidare till det mesta. Se behörighetsvisaren: https://utbildningsguiden.skolverket.se/behorighetsvisaren?flow=program

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window