Realgymnasiet Helsingborg

Realgymnasiet i Helsingborg startade 2015 och vi har jättefina lokaler alldeles intill Knutpunkten. Vi är en liten skola med god stämning, engagerade och kunniga lärare som eleverna tycker om. Vi är en skola för dig som gillar djur och natur. Här går du på Naturbruksprogrammet. Du kan välja mellan programfördjupningarna Naturturism, Hästhållning-Ridning, Hund eller Sällskapsdjur & Djursjukvård.

På Realgymnasiet utgår vi alltid från dina intressen. Vi vet att det går så mycket lättare att lära sig nya saker när man har roligt. Vi vet också att kunskap och färdigheter utvecklas när man får uppleva saker på riktigt i verkligheten. För att du ska få de allra bästa förutsättningarna med dig från gymnasiet bygger våra utbildningar på verkliga behov i branschen som vi samarbetar nära med. Med en utbildning från oss lär du dig för framtiden – oavsett om du väljer att börja jobba direkt efter examen, eller plugga vidare.

Läs vår broschyr om skolan

Det bästa är att man får mycket erfarenhet som förbereder en för arbetslivet. Vi får jobba praktiskt med det vi älskar och brinner för. Det är en mysig miljö, man har nära kontakt med lärarna och det är alltid god stämning.

– Moa, årskurs 3

Veckorna hos oss kan se väldigt olika ut. Man har alltid en dag i veckan som kallas för profildag och då ägnas hela den dagen åt den inriktning man valt. Oftast har man också en dag i veckan med arbetsplatsförlagt lärande, APL, ute på en arbetsplats. Resten av veckan har man mer teoretiska kurser i skolan. Ibland har vi också hela schemabrytande veckor när man bara ägnar sig åt sin inriktning eller hela veckor med APL. Vi gör ofta studiebesök och är ute i verkligheten.

Djurvårdseleverna och ibland också hundeleverna är då i skolans djurrum och sköter om djuren där men lär sig också mer teoretiskt om djur. I tvåan och trean är hundeleverna ofta ute på tex en brukshundsklubb för att träna praktiskt. Hästhållningseleverna är på Helsingborgs Ridskola den dagen. I tvåan och trean kan hästeleverna bli lärlingar och då är man mer tid ute i olika stall. Naturturismeleverna är ofta ute på något äventyr och klättrar, paddlar, dyker eller guidar på olika sätt.

Efter Djurvård kan man t ex jobba inom zoohandel eller som djurvårdare men även plugga vidare till exempelvis djursjukskötare eller veterinär. Efter Hund kan man arbeta t ex som hundtränare eller på hunddagis. Man kan också plugga vidare till exempelvis hundinstruktör eller hundförare inom polisen eller tullen. Efter Ridning kan man tex arbeta som hästskötare eller vidareutbilda sig till exempelvis hippolog eller ridlärare. Efter Naturturism kan du tex arbeta som naturguide eller skidlärare men du kan också vidareutbilda dig till exempelvis polis eller annat ledarskapsyrke.

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram men hos oss får du inte bara en yrkesexamen, du kan även välja att läsa för att få grundläggande högskolebehörighet (Sv 2, Sv 3 och En 6). Om man vill läsa någon kurs som krävs för särskild behörighet kan man även ansöka om att få göra det. Vi erbjuder Matematik 2a och 3c och även Samhällskunskap 1a2 och Historia 1a2. Då blir man behörig att läsa till tex djursjukskötare och polis, men också till Naturvetenskapligt basår som krävs för att kunna läsa till veterinär.

Man får möjlighet att ta flera olika certifikat och diplomeringar som gör att man blir mer anställningsbar. Alla får möjlighet att ta Förarbevis för terränghjuling och Första hjälpen. Alla på Djurvård får möjlighet till intyg inom pälsvård och djurträning och inte minst Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH), D9. Det innebär att man blir djurvårdare på nivå 2. På Sällskapsdjur & Djursjukvård kan man också få Zoohandelscertifikat. Hundeleverna kan också få intyg inom hundens beteende och hunduppfödning.

Man erbjuds möjlighet till flera olika diplomeringar som gör att man blir mer anställningsbar efter skolan. Alla får möjlighet att ta Förarbevis för terränghjuling och Första hjälpen. På Hästhållning har man möjlighet till Svenska Ridsportförbundets Hästskötare, Grönt kort, Basutbildningen samt tappskokompetens. På Naturturism erbjuds möjlighet att certifieras inom naturguidning, äventyrssporter som dykning, klättring, paddling, skidor, livräddning i fält och höghöjdsbana samt STS Reseledarutbildning.

Man får ett matkort och har runt 30 olika restauranger i centrum att välja på när man ska äta lunch. Det finns mycket olika alternativ att välja på.

På Realgymnasiet är det inte lärarna som är mentorer utan på skolan finns personer som bara arbetar med att vara mentorer. Alla elever får en mentor som coachar och ger stöd men inte undervisar eller sätter betyg. Mentorerna är mycket uppskattade av eleverna på skolan.

Under hösten har du möjlighet att Prova på våra olika inriktningar, för att få en inblick i hur det kan kännas att vara elev på vår skola!

Hästhållning – Ridning – 22 nov kl 9.00-11.00 – Helsingborgs ridhus

Sällskapsdjur & Djursjukvård – 23 april kl 13.00-15.00 – Tropikariet i Helsingborg

Naturturism – 25 november kl 8.30-14.00 – Utomhus (samling Södra Kyrkogatan 7, Hbg)

Hund – 25 november kl 09.30-12.00 – Helsingborgs Brukshundsklubb