Tycho Braheskolan

Helsingborg

Välkomna till Tycho Braheskolan!

Det här är gymnasieskolan med fullt fokus på utbildning inom naturvetenskap och teknik. Du får nya välutrustade laborationssalar, labb i halvklass varannan vecka och oöverträffad uppbackning av lärare med djupa ämneskunskaper. Här finns all tänkbar spännande utrustning som krävs för experiment att lära av. Vårt stora, fina bibliotek är själva hjärtat på skolan och mycket populärt. Ett av vår viktigaste viktigaste kännetecken är lärare med engagemang och djupa ämneskunskaper som vet vad du behöver för att vara väl förberedd för studierna efter gymnasiet.

Våra samarbeten med externa aktörer är etablerade, avtalade och certifierade och finns för att du ska få fler inspirerande inslag i din utbildning, och målbilder som tar dig hela vägen fram. Vår fina skola ligger i ett vackert parkområde, nära stadskärnan. Skolans elevkår är flerfaldigt prisbelönt och sätter guldkant på dina tre studieår hos oss. Förutsättningarna för att trivas, lära och nå dina mål är alltså grymt bra på Tycho Braheskolan!

Lärarna på skolan är super, de lär ut bra och besvarar frågor som vi elever har samtidigt som de har lite humor så att lektionerna inte blir långtråkiga. De har bra erfarenheter och vissa av dem har jobbat ute på företag tidigare och kan därför verkligen sina ämnen. Lärarna ser till så att vi elever förstår, och det finns möjlighet till extrahjälp utanför de ordinarie lektionerna om man så behöver eller vill ha det.

Tove Blomqvist TE3

Klassen är en bra blandning av alla olika personligheter. Alla kan prata med alla, men man är mestadels med sina kompisgäng under raster eller lunchen. Många stannar efter skolan för att plugga klart inför morgondagen. Många väljer då att plugga med varandra. Behöver man hjälp utanför skolan är det enkelt att fråga klasschatten, det brukar alltid va någon som har koll om något är oklart. Skulle man vara i skolan kan man alltid be en klasskompis att hjälpa en förstå om man haft svårt att hänga med under en lektion.

Rebecca Harden NA3

Vanliga frågor och svar

Ja, på det sätt som är lämpligt utifrån aktuellt pandemiläge. Vi brukar ta emot många skuggande elever och planerar för att göra det precis som vanligt i höst. Lördagen den 27:e november har vi ett Öppet hus kl 10-13. Detta planerar vi att genomföra på plats, så vill du besöka oss ”på riktigt” så är du välkommen då!

På Tycho Braheskolan har vi i dagsläget 520 elever fördelat på de två programmen, NA och TE. Vi har tre klasser i varje årskurs på båda programmen. Varje klass består av ca 30 elever. En lagom stor skola!

Biblioteket är stadens finaste! Stort, ljust och luftigt, men med många mysiga sittplatser för plugg, läsning och informationssökning. Kanske vill du vara med i skolans bokcirkel? Utbudet av skönlitteratur och facklitteratur är mycket stort och omfattar även inlästa böcker. Du hittar alla fakta du behöver om dina intressen och du kan läsa tidskrifter, spela schack, och köra Rubiks kub i alla möjliga olika varianter. Här finns ett bokningsbart grupprum för samarbete och möten, och du har även möjlighet att scanna, kopiera eller skriva ut. Så har vi världens bästa bibliotekarie på plats varje dag, som kan hjälpa dig med det mesta!

Ja, det är en självklarhet för oss. Då kan du alltid läsa och förbereda dig inför ett område eller repetera. Det är viktigt med sammanhängande text som fördjupar och förklarar och kompletterar det du lär dig på lektionerna. Någon teknikkurs utgör ett undantag då det helt enkelt inte finns läromedel på gymnasienivå. Böckerna lånar du från LMC (vår läromedelscentral) och du behåller dem genom hela kursen. Alla läromedel kan du också få inlästa att lyssna på istället.

Våra elever får låna en ny laptop under sina tre studieår hos oss, därefter lämnas den åter. Alltså behöver du som elev inte betala något för detta. Laptopen krävs på både NA och Te då man jobbar med mycket digitalt med allt från informationssökning, kommunikation, texter och olika programvaror i matematiken liksom i det naturvetenskapliga ämnena. Mest programvara och prestanda behövs i de tekniska kurserna. Vi jobbar med Itslearning som vår lärplattform och där har du arbetsytor för varje kurs samt för din klass och ditt program. Här kommunicerar du smidigt med dina lärare och har tillgång till all information du behöver. Itslearning finns också som app för din mobil. Bättre blir det inte!

På skolan har vi en stor och fin matsal där måltidspersonalen varje dag erbjuder en riktigt god och näringsrik lunch med ett stort och spännande salladsbord samt bröd, mjölk och vatten. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och specialkost för dig som behöver det. Den här faciliteten innebär att du i lugn och ro kan gå och äta lunch tillsammans med dina vänner, och alla får plats. Du behöver inte ens ta på dig ytterkläderna och gå ut. Skönt!

Ja, i cafeterian finns gott om sittplatser, en scen, instrument och olika spel och också basketbollar, fotbollar mm att låna över rasterna. Basketkorgar och stora gräsytor finns precis utanför entrén. Du kan förstås köpa frukt eller fruktsallad, yoghurt, mackor och baguetter med fyllning, dricka, kaffe och te, choklad och nybakade muffins, kanelbullar, eller croissanter. Mums! Du betalar med kort. Ett trevligt ställa att pausa eller plugga på.

Eftersom all undervisning alltid är lärarledd och planerad har du många lektioner på en vecka. Laborationer i de naturvetenskapliga ämnena genomförs i halvklass varannan vecka och i inriktningsämnena på teknikprogrammet delas tre klasser upp på fyra grupper. Schemat sträcker sim mellan 8 och 16:30 men vanligtvis är din skoldag förlagd mellan 8:30 och 15:30. Ibland kan en håltimme eller långlunch finnas i ditt schema men då har du många bra platser att plugga på. Varje vecka finns tid för klassen tillsammans med mentorerna. Gemensam rast för alla elever i alla årskurser på måndagar mellan 10 och 10:30. Den vanliga lektionen är 80 minuter lång. Varje vecka finns riktat stöd i de ämnen som kräver lite mer (matte, fysik, kemi, teknik, svenska och engelska samt idrott om man har missat något moment pga sjukdom).

Klasserna består alltid av 30 elever från början, men ibland blir några fler eller färre.

Tycho Braheskolans elevkår arbetar för att skapa en skön stämning för alla elever genom olika aktiviteter och kommittéer, och man har ett nära samarbete med skolans rektor. Elevkåren är öppen för alla elever på hela skolan som vill vara medlemmar. Och det är det många som är, i princip alla faktiskt! Elevkåren arrangerar mängder med aktiviteter och evenemang, stora som små, under hela läsåret för att du som elev ska trivas och få en så rolig och bra gymnasietid som möjligt. Det kan vara allt från inspark och insparksfest till firande av kanelbullens dag. Eller göms påskägg och chokladtomtar på skolan. Man ordnar After School och Dress to impress- veckor, luciatåg, levande adventskalendrar och mycket mer. Tycho Brahes elevkårsrum är Sveriges största kårrum – hela 155 kvadratmeter! Det är öppet på rasterna för alla medlemmar och där kan du spela biljard, pingis, tv-spel eller bara slå dig ner i sofforna, ta en kopp kaffe/te och spela musik.

Våra elever är studiemotiverade och vill läsa vidare efter gymnasiet. Intresseområdet är naturvetenskap och teknik, men båda programmen har inriktningar som mot samhällsfrågor och miljö. Våra elever är här för att lära och fokus ligger på studierna, men också på att plugga tillsammans och ha roligt under tiden. Våra elever brukar lyfta fram att på Tych får man vara den man är. Våra elever är också, tillsammans med våra lärare, garanter för en trygg miljö och studiero. På gymnasiet får du klasskompisar och vänner med liknande intressen och samma ambitionsnivå som du själv, och bara det gör lärandet så mycket roligare.

Kontakta Tycho Braheskolan

Tycho Braheskolan

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window