Tegelbruksskolan

Klippan

Tegelbruksskolan i Klippan är en skola med 350 elever som läser yrkesprogram inom Fordon och Transport, Bygg- och Anläggning samt El- och Energi. Vi har även Yrkesintroduktion mot fordon och bygg. Vi är ensam i regionen att erbjuda inriktningen Flygplatsteknik (Transport) samt ETG-examen (El). Inriktningen Mark och Anläggning kan ge möjlighet till dubbla lärlingsböcker och på Personbil samt Anläggningsfordon finns möjlighet till B-körkort.

Vi har schemalagd resurstid och en studiehall som är bemannad alla dagar i veckan för den som behöver stöd eller extra hjälp i ett eller flera ämnen. Skolan har även en utbredd elevhälsa och egen specialpedagog. En stor del av utbildningen består av praktik och vi har bra kontakter med många praktikföretag. Här finns också chans till praktik utomlands. Vi blev 2019 Årets Transportskola.

Våra lärare har en bred samlad yrkeserfarenhet och god kompetens inom sina yrkesområden. Vår skola är känd för våra duktiga elever! Målet är yrkesexamen för alla.

Läs vår broschyr (pdf)

Se filmerna om våra program

Jag valde Tegelbruksskolan för att det främst är väldigt nära till allt som man skulle behöva, skolan har väldigt bra omdöme och jag har hört från många framgångsrika lastbilschaufförer att de gått på Tegel.

– Susanne, transportinriktningen åk 3

Vanliga frågor och svar

Ja, vi har många sökande till våra utbildningar och de flesta som blir antagna är behöriga. Vi har sett trenden att meritvärdet ökar på våra yrkesprogram och även på vårt förberedande program Yrkesintroduktion. För att söka till våra gymnasieutbildningar behöver du ha betyg i de flesta ämnen och oftast krävs mer än betyget E för att nå upp till det meritvärde som krävs för att komma in.

Hos oss har vi tre nationella yrkesprogram och två introduktionsprogram.

Fordon och Transportprogrammet är vårt största program med fyra klasser i årskurs 1 detta läsåret. Det första året läser alla oavsett vilken inriktning man sedan väljer i årskurs 2.

Våra inriktningar på Fordon och Transportprogrammet:
– Transportteknik inkl. Flygplatsteknik (riksrekryterande)
– Personbilsteknik
– Maskin- och lastbilsteknik (lärlingsutbildning)
– Karosseri och lackering (lärlingsutbildning)

https://www.youtube.com/watch?v=LbLKZfOhk3Y
https://www.youtube.com/watch?v=RSevn_Wix7U

Även på Bygg- och Anläggningsprogrammet läser man samma grundläggande byggutbildning i årskurs ett och väljer sen inriktning till årskurs två. Våra inriktningar på Bygg- och Anläggningsprogrammet:
– Husbyggnad med profil inom betong, mur, trä eller plåt
– Mark och Anläggning
– Anläggningsfordon

https://www.youtube.com/watch?v=7vxvpB3zxCI

Vi har valt att satsa på en inriktning inom El- och Energiprogrammet och vi arbetar efter elteknikbranschens kvalitetssäkrade utbildningskoncept vilket ger elever möjlighet att ta ETG-examen om man inte nöjer sig med en yrkesexamen.

El- och Energiprogrammet:

– Inriktning elteknik

https://www.youtube.com/watch?v=twsmuJmlzZE

Yrkesintroduktion mot fordon eller bygg är en ettårig introduktionsutbildning för dig som inte är behörig till ett yrkesprogram. Dessa program kan öka dina möjligheter att bli anställningsbar inom yrkesområdet eller förbereda dig för fortsatta studier på ett nationellt program eller vuxenutbildning MEN ger ingen gymnasieexamen. Målet med utbildningen är att du på kort tid ska bli behörig till det nationella programmet du vill gå.

Det är eleven som själv ordnar sin praktikplats, men skolan har kontakter och samarbete med många olika företag som tar in praktikanter. På ett yrkesprogram är praktiken en väsentlig och viktig del av utbildningen och förläggs till största del i årskurs tre, men börjar redan i tvåan. Det är viktigt att man väljer en praktikplats som man gillar och där man får träna på så många saker som möjligt. Hög närvaro under praktiken är viktig för att få ut det mesta av utbildningstiden och det är också där du får möjlighet att träffa folk i branschen och knyta värdefulla kontakter med framtida arbetsgivare. För den som vill, ges chansen att göra en del av din praktik utomlands via vårt utbytesprogram inom Erasmus+

Vi tar emot skuggelever på hel- eller halvdag, oftast 2-3 elever/tillfälle. Du tar kontakt med SYV på din skola som kontaktar vår SYV för att boka in ett datum. Du kan också hålla utkik efter våra öppet-hus / informationskvällar då du tillsammans med en vuxen kan komma och besöka skolan och ställa frågor.

Våra yrkesprogram passar lika bra för tjejer som killar och hur fördelningen är mellan de olika programmen skiljer sig från år till år, men visst har vi tjejer på Tegel!

Gymnasiet skiljer sig från grundskolan på så sätt att man läser enskilda kurser på en eller flera terminer och får därefter ett betyg i den kursen. Det är därför viktigt att man hänger med i alla ämnen under hela gymnasietiden för att inte riskera att ta studenten i trean med underkända betyg från årskurs ett eller två. Alla klasser har schemalagd resurstid och vi har en studiehall som är bemannad alla dagar i veckan för den som behöver extra stöd. Utöver detta har vi även ett system med obligatorisk studiehallstid för elever som riskerar att bli underkända i något ämne. Om inte detta är tillräckligt, så finns även möjligheten med lovskola, vilket vi anordnar vid 2-4 tillfällen under ett läsår. Allt för att du som elev ska få ut det mesta av din gymnasietid och vara rätt rustad för framtida arbete eller vidare studier.

Vi är en liten skola och de flesta känner någon från de olika programmen. Vi har lärare som ställer krav men också bryr sig. Här är korta beslutsvägar mellan elever, lärare och skolledning och här är en trygg och bra stämning. Det fungerar bra att pendla med buss eller tåg från närliggande orter, för elever som tar sig hit i eget fordon finns parkeringsmöjligheter, om än begränsade, i närområdet. Alla elever får arbetskläder till de praktiska momenten och hyrdator under hela skoltiden. Vi har en cafeteria och egen matsal på skolan. Skoldagen sträcker sig mellan 08.30-16.00, med varierande korta/långa dagar och när man har praktik följer man i största möjliga mån arbetsplatsens arbetstider. Praktik har man minst i 15 veckor.

Många arbeten kräver att du har gått gymnasiet och tagit gymnasieexamen. För att få ut din yrkesexamen, dvs gå ut gymnasiet med fullständiga betyg från ett yrkesprogram, så krävs det att du har:

• godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng som ett gymnasieprogram består av

• ett godkänt gymnasiearbete

• godkänt i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1

• godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena

Med en yrkesexamen i botten finns det dessutom många möjligheter till vidareutveckling eller specialisering inom Yrkeshögskola om du skulle vilja det. Läser du till grundläggande högskolebehörighet, vilket du har möjlighet att göra på samtliga av våra nationella program, öppnar sig ännu fler möjligheter till framtida studier och yrkesval.

Nej, det behöver du inte, det viktigaste är att du känner för intresseområdet och är intresserad av att lära dig från grunden. Ta gärna reda på vad som är typiskt inom de yrken som du vill utbildar dig till. Egenskaper som är bra att ha, vilka ämnen som man kan ha nytta av, vilka kurser man läser m.m.

Kontakta Tegelbruksskolan

Tegelbruksskolan

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window