Perstorp Tekniska Gymnasium

Perstorp

Välkommen till Perstorp Tekniska Gymnasium.

På vår skola sätter vi eleven i centrum. Vi söker nyfikna, ambitiösa och intresserade ungdomar till vår lilla, fräscha, nyrenoverade skola med mycket utrymme både för teoretisk undervisning, laborationer och pauser. Våra program är en blandning av TE/NE/IN/EE. Allt för att du ska få en så bred utbildning som möjligt! Skolan ägs av det globala kemiföretaget Perstorp. Vi samarbetar även med flera andra globala företag där våra elever genomför sin APL (praktik). Efter dina tre år på skolan har du en yrkesutbildning till driftstekniker/laboratorietekniker eller automationstekniker, yrken det råder stor brist på idag. Du väljer valbara kurser och får både allmän och särskild behörighet till högskolan. Kursutbudet är brett och du kan bli vad du vill efter dina tre gymnasieår. Exempel på vad våra tidigare elever gör idag: ingenjör, ekonom, läkare, sjuksköterska, polis, laboratorietekniker, driftstekniker, tandläkare, ja listan är väldigt lång.

Läs vår digitala broschyr (pdf)

Jag sökte till Perstorp Tekniska Gymnasium för ett jag inte visste vad jag ville göra efter gymnasiet. Här har jag utbildning till ett yrke och behörigheten att läsa vidare.

Emma åk 3

Perstorp AB är ett globalt företag inom kemibranschen. Vill du gå i en gymnasieskola med engagerade lärare och utbildningar förankrade i arbetslivet och gillar kemi och teknik – då är Perstorp Tekniska Gymnasium definitivt något för dig.

Jan Secher, President & CEO Perstorp Holding AB

Vanliga frågor

Vi har IN med inriktning kemiprocess, EE med inriktning automation och nyhet för nästa läsår är TE med inriktning produktionsteknik. Alla program är utformade så att du som elev kan välja om du vill läsa till högskolebehörighet och särskild behörighet. Flera av våra elever läser vidare inom teknik, naturvetenskap, medicin och ekonomi. Du vet väl att allt du har omkring dig handlar om kemi och teknik? Alla elever har praktik fördelat under 3 år.

Bred utbildning. Du bestämmer under din skolgång om du vill studera eller jobba efter gymnasiet.

Mycket praktik och sommarjobb. När du tar examen från gymnasiet har du skapat ett stort nätverk av kontakter och du är otroligt attraktiv på arbetsmarknaden.

Hög lärartäthet, 6 elever per lärare.

God mat. Du äter kungligt i vår restaurang där du varje dag har 3-5 olika rätter att välja på.

Resor: Londonresa åk 2, moderna språk Tyskland/Frankrike eller Holland, möjlighet i åk 3 APL med praktik/APL i utlandet.

Övrigt: – Mat i riktig restaurang 3-5 rätter/dag att välja på, fri tillgång till idrottshall och gym (i icke coronatider).

Vi har minst en elev i varje klass som läser till läkare efter gymnasiet. De har valt att läsa ma 3-4, fy 2 och bi 1&2 utöver de obligatoriska kurserna. Om du väljer att läsa matte, fysik och biologi kan du i princip söka till all utbildning inom högskola/universitet.

Skolan ordnar alla APL-platser. Du kommer att få göra din APL på 3-4 olika platser. På varje arbetsplats skapar du kontakter som du utnyttjar för sommarjobb och jobb efter skolan. Sommaren mellan årskurs 2 och 3 ska alla elever sommarjobba. På skoltid skrivs sommarjobbsansökningar och eleverna deltar i anställningsintervjuer hos skolans samarbetsföretag. En vanlig sommarjobbslön är ca 40-50 000 kr om du jobbar hela sommaren.

Perstorp ligger ca 4,5 mil öster om Helsingborg och 2,5 mil väster om Hässleholm. Skolan ligger 5 minuters promenad från stationen och många elever tar sig till skolan med tåg. Om man har svårt att pendla finns möjligheten att hyra en liten lägenhet i Perstorp. Skolan hjälper till med kontakten med bostadsföretag. I Perstorp finns många möjligheter till friskvård. Eleverna får utnyttja gym, squash-hall, idrottshall, spinning, helt fritt. Inom kommunen finns det även badhus och flera löpslingor.

Skolan förutsätter och hoppas att alla elever vill ha behörighet till högskolan, dvs sv 2 & 3 och eng 6 och flertalet elever läser också dessa kurser. Du kan även välja att läsa ma 3-5, fysik 2 och på IN biologi 1 och 2. Då har du även den naturvetenskapliga behörigheten till högskolan och du kan söka i princip alla utbildningar.

Ja, du kan läsa tyska, franska, spanska eller arabiska 3 och 4. Vi har inga nybörjarspråk.

Lägsta antagningspoäng brukar ligga på ca 200 poäng. Om du vill läsa till flera valbara kurser är det bra om du har studievana. Du ska givetvis också tycka att det är roligt med praktiska moment i undervisningen eftersom den innehåller 15 veckors APL.

Alla lärare som är fast anställda på skolan har lärarlegitimation, även yrkeslärarna.

Perstorp Tekniska Gymnasium