Helsingborgs Sportgymnasium

Helsingborgs Sportgymnasium har bedrivit utbildning av gymnasieelever sedan 2002. Här kan du kombinera dina studieambitioner med träning som utvecklar dig och är kul!

Vi har två nationella program, Samhällsvetenskapsrogrammet och Barn- och fritidsprogrammet (som vi kallar Träning- och hälsa-programmet). Båda förbereder för och ger behörighet till högskolestudier.

Du väljer mellan våra två profiler, Kampsport och Fotboll. Varje vecka tränar vi 3-4 pass på skoltid. Många elever har kampsport eller fotboll som sin idrott men vi har även elever som är aktiva inom t.ex innebandy, basket och gymnastik. De ser träningen som ett utmärkt komplement och en möjlighet att förbättra olika förmågor, tex. styrka, explosivitet, och kondition.

Vårt samhällsprogram väljer du som är intresserad av att utveckla ditt ledarskap och lära dig mer om hur människor och samhället fungerar.

Vårt Träning-och hälsaprogram väljer du som älskar träning och är intresserad av att arbeta med människor och träning.

Lärarna är väldigt bra och hjälper eleverna att utvecklas på bästa sätt med sina studier, men även fysiskt med sin träning. Här får man chansen att utveckla sin sport, träning och hälsa.
– Alexandra, elev i åk 1

Skolan kombinerar fysisk träning, teori och praktik på ett sätt som gör att du får väldigt bra förutsättningar att nå dina mål för såväl dina studier som din träning. Du utvecklar din hälsa, mår bra och kan prestera bra. Dessutom kommer du att ha väldigt kul under tiden!

Vi har ställt frågan till våra elever och de flesta av dem lyfter fram tre saker; den härliga gemenskapen, träningen och våra kunniga och engagerade lärare.

Ett högskoleförberedande program kräver att du är studiemotiverad och beredd på att satsa på dina studier. Vår inriktning är beteende och du bör vara intresserad av att lära dig mer om hur människor fungerar och utvecklas. Eleverna läser bl a kurser i psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap. Du behöver också gilla träning och ha ambitioner att utveckla dina fysiska förmågor.

Man blir behörig till högskola och universitet och kan välja mellan många utbildningar. Vi har elever som tex utbildar sig vidare till lärare, polis, jurist, socionom och fysioterapeut.

Du behöver ha ett stort intresse för träning och hälsa. Det är fokus på träning, kost, anatomi och att kunna möta och leda människor och därför läser eleverna träningslära, hälsopedagogik, pedagogiskt ledarskap, kommunikation, psykologi. Eftersom utbildningen även förbereder dig för studier på högskolan är det viktigt att du är inställd på att lägga ner tid på dina studier. Även om du har mycket praktik (APL) innehåller många kurser en hel del teori.

Det är en yrkesutbildning och målet är en yrkesexamen som ger dig möjlighet att arbeta som t ex personlig tränare (PT) efter utbildningen. Många av våra elever läser vidare på högskolan t ex till idrottslärare, dietist, polis och militär.

Ja, det ingår praktik på båda utbildningarna. Vi tycker att det är viktigt att kombinera teori med praktik. I åk 2 har samtliga elever minst tre veckors APL i kurserna pedagogiskt ledarskap och kommunikation. Eleverna som går Träning- och hälsaprogrammet har totalt 15 veckors APL på olika friskvårds- och fritidsanläggningar.

Eleverna äter på restaurangen, Allgott. Där kan de varje dag välja mellan tre rätter. Restaurangen ligger granne med skolan.

Vi har två dojos och ett gym på skolan. För fotboll och andra bollsporter använder vi idrottsanläggningar som finns i närheten. Vi gör många roliga och spännande aktiviteter på idrotten. Eleverna som går på skolan kan träna i gymmet innan och efter skoldagens slut.

Eleverna som går på skolan är väldigt nöjda med sina lärare. De tycker att de är engagerade, bra på att stimulera och hjälpa eleverna och att lektionerna är intressanta och roliga.

Kontakta Helsingborgs Sportgymnasium

Helsingborgs Sportgymnasium