Flygteknikcenter

Ljungbyhed

Utbildningen till flygmekaniker i Ljungbyhed genomförs under tre år, och består av teori varvat med praktik på skolan, och ute på olika flygföretag. I våra hangarer finns ett flertal flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan har utbildningstillstånd enligt de Europeiska Luftfartsbestämmelserna, vilket garanterar en mycket hög kvalitet på utbildningen. Detta innebär också att utbildningsintyget som du får efter utbildningen är giltigt i de ca 30 länder som är knutna till det Europeiska Luftfartssamarbetet. Skolan har möjlighet att utbilda totalt 72 elever fördelat på tre klasser, i moderna och ändamålsenliga lokaler.

Eftersom skolan har riksintag så bor många av eleverna i skolans internat. I Ljungbyhed finns det goda möjligheter till en aktiv fritid. Det är nära till idrott och friluftsliv, och inom området på Ljungbyhed Park finns t.ex. möjlighet till både paddel, golf och tennis. Skolan har även ett modernt gym och tillgång till idrottshall.

När det var dags att välja gymnasium var jag först inne på att bli bilmekaniker, men så tipsade min syokonsulent mig om att det fanns ett alternativ inom flygteknik. Jag hade inte ens tänkt tanken, men när väl det alternativet presenterades för mig tvingades jag till ett val som skulle förändra mitt liv helt och hållet.

– Öner Özturk, Gymnasieexamen 2016 och YH-examen 2018

Ska man läsa till pilot så gör man det efter gymnasiet på yrkeshögskola eller privata pilotskolor. Det kan vara en fortsättning efter flygteknikutbildning som leder till flygmekaniker. Ska man gå denna utbildningen så behöver man vara nyfiken på teknik såväl praktiskt som teoretiskt.

Det är totalt 1600p av 2500 och några exempel är: flygplansteknik, aerodynamik, ellära – flygplan, underhållsteknik – flygplan, digitalteknik – flygplan och gasturbinmotor

Ja, alla som kommer in på gymnasieutbildningen får erbjudande om plats och garanteras detta. Idag bor 64 av 70 elever på internatet.

Under hela gymnasietiden har man praktik en dag i veckan och teori i både flygämne och gymnasieämne de andra dagarna. Vi har 4 egna hangarer med flygplan där man gör riktiga övningar. Man börjar alltid lite senare på måndagar och slutar tidigare på fredagar.

All extern praktik (APL) ligger i årskurs 3. Då är man ute på flygverkstäder i 8 veckor i Sverige men mest utomlands. Ex. på länder för praktik utanför Sverige är Norge, Danmark, Tyskland, England, Färöarna.

Då kan man jobba i flygbranschen som flygmekaniker i hela Europa. Man kan också jobba inom andra tekniska yrken i teknikbranschen eftersom det är en bred teknisk utbildning vilket hela tekniska branschen känner till.

Man kan fortsätta på yrkeshögskolan och läsa till flygtekniker. Även denna utbildning har vi på Flygteknikcenter i Ljungbyhed. Eftersom man får allmän behörighet till högskolan så är också det ett alternativ t.ex. ingenjörsutbildningar.

Kontakta Flygteknikcenter

Flygteknikcenter