Filbornaskolan

Helsingborg

För dig som vill lyckas i både idrott och utbildning

Filbornaskolan är Helsingborgs sportigaste gymnasieskola. Här har du möjlighet att utveckla ditt idrottande samtidigt som du lyckas med studierna. Som idrottselev på Filbornaskolan kan du välja mellan tre alternativ: NIU (Nationell idrottsutbildning), RIG (Riksidrottsgymnasium) samt idrottsspecialisering LIU (Lokalt idrottsgymnasium). Filbornaskolan är en mötesplats för många elever.

Många är här för idrotten men du behöver inte hålla på med sport för att gå här – alla är välkomna. Blivande industritekniker, försäljare, hantverkare, barnskötare, ingenjörer, psykologer och ekonomer. Ett Sverige i miniatyr. Vi har en skön blandning av elever, samma mix av människor som finns utanför skolan, i arbetslivet och i samhället. Den spännande blandningen av elever med olika bakgrund, drömmar och intressen gör Filbornaskolan till en härlig plats att tillbringa dina gymnasieår på.

Helt enkelt en bra skola.

Spännande skola med elever från hela Sverige.

Ebba Bladh Hazard, elev Naturvetenskapsprogrammet

Möjlighet att lyckas i både studier och idrotten.

Tyra Littorin, elev Naturvetenskapsprogrammet

Vanliga frågor och svar

Barn- och fritidsprogrammet – Fritid och hälsa
Ekonomiprogrammet – Ekonomi
Industritekniska programmet – Produkt och maskinteknik samt Svetsteknik
Naturvetenskapsprogrammet – Naturvetenskap
Samhällsvetenskapsprogrammet – Beteendevetenskap

Ja, anmäl dig på vår hemsida. Klicka på ”Skugga” och välj dag.

RIG vänder sig till dig som elitsatsar och som har potential att nå internationell elit som senioridrottare. Riksidrottsförbundet, respektive nationellt idrottsförbund och Helsingborgs Stad ansvarar gemensamt för verksamheten. Idrottskurserna vid Riksidrottsgymnasierna omfattar obligatoriskt 400 gymnasiepoängpoäng och med möjlighet till ytterligare 300 poäng som utökat program. Skolan erbjuder boendealternativ till elever på RIG.

Du har fyra år på dig att slutföra gymnasiet, allt för att du ska kunna träna och tävla på elitnivå och samtidigt lyckas med skolarbetet. RIG erbjuds i golf och simning på Filbornaskolan och du måste söka RIG senast 15 oktober och Filbornaskolan senast 15 februari.

IU vänder sig till dig som anses ha förutsättningar att nå nationell eller internationell elit som senioridrottare. Idrotter som erbjuds inom NIU är basket, bordtennis, brottning, golf, fotboll (även som 3 år), handboll, innebandy, konståkning, tennis och simning. Liksom på RIG har du fyra pass i veckan i din specialidrott under hela din skoltid och har fyra år på dig att slutföra gymnasiet, allt för att du ska kunna träna och tävla på elitnivå och samtidigt lyckas med skolarbetet. Det betyder att du studerar färre kurser per år och ges möjlighet till fler träningspass på förmiddagstid. Du måste söka NIU senast 1 december och Filbornaskolan senast 15 februari.

LIU är det alternativ som vi kan erbjuda idrottselever som har en annan idrott än de som erbjuds inom NIU och RIG. Dessutom kan vi erbjuda ytterligare ett alternativ till elever som är intresserade av fotboll. Här finns inga krav på att du behöver tillhöra nationell elitnivå. Istället är ett stort intresse och motivation för att utvecklas i din idrott grunden i detta alternativ. Du tränar två pass i veckan på skoltid de två första åren, i övrigt läser du i normala fall gymnasiet i samma takt som övriga elever – alltså på 3 år. Om du vill så kan du få möjlighet att träna två pass per vecka även under årskurs 3. I dagsläget erbjuder vi LIU i följande idrotter: badminton, bågskytte, fotboll, fäktning, ishockey, padel, ridning och taekwondo.

Ja, det har vi. Maten lagas på skolan och serveras i vår nyrenoverade, fräscha matsal. Vi har också bibliotek med bibliotekarie hela dagen samt naturligtvis skolsköterska, kurator och studie- och yrkesvägledare på heltid.

Kontakta Filbornaskolan

Filbornaskolan

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window